fredag 26. mars 2010

Visite finlandaise









Le vendredi 21 mars fut une journée exotique au lycée Corneille pour les élèves français, pour les élèves norvégiens au lycée Corneille et pour les élèves qui sont venu nous voir au lycée, 14 élèves du lycée Lansi-Pori en Finlande qui effectuent une semaine de découverte normande. Exotique parce que les Norvégiens et les Finnois sont proches géographiquement, mais ils sont quand même obligés de passer leur communication en anglais ou en français. Exotique parce que la Finlande est encore plus loin que la Norvège, un pays et des habitants auxquels les jeunes Français sont après presque 100 ans de présence un peu habitués.
Les Finlandais ont vu comment se fait les TPE dans un lycée français, ce qui les a beaucoup impressionnés, ils ont aussi découvert le réfectoire au lycée, ce qui les a également impressionnés, et, finalement ils ont assisté à des cours d’anglais, ce qui les a aussi impressionnés. Aussi les norvégiens, qui ont eu le plaisir de les rencontrer, ont eu la possibilité d’échanger des avis avec les élèves d’un système scolaire mondialement connu. En gros une journée très intéressante pour élèves et enseignants.

Marseille i vårferien




Program for Marseille-tur, La section norvégienne du lycée Pierre Corneille

1459 : Rouen, 1610 : Paris
1716 : Paris Lyon, 2034 : Marseille
2100 : Arrivée
Hôtel Saint Louis Marseille,
2 rue des Récollettes
13001 MARSEILLE

Le dimanche 4 avril 11 : Visite guidée.
Après-midi : Château d’IF.

Le lundi 5 avril : Aix en Provence.

Le mardi 6 avril :

10H : Visite de L'unité d'habitation de Marseille/la Cité radieuse.
RDV devant l'entrée principale de La Cité Radieuse, 280 Bd
Michelet.
Le reste de la journée libre.
Le soir: Repas section.


Le mercredi 7 avril :

0900 : Départ, RDV Rue de Rome
1030 : Visite guidée d’Avignon par le responsable de la Section norvégienne du lycée Corneille
1400 : Départ
1500 : Pont du Gard. Visite libre.
1900 : Marseille.

Le jeudi 8 avril : Kayak + Randonné dans les Calanques. Un groupe fait du kayak le matin, l’autre de la randonnée. L’après-midi on change. On déjeune sur place à la Calanque de Marseilleveyre.

Le vendredi 9 avril : Avreise, hele dagen.

Til Rouen :
1028: Marseille, 1337: Paris
1420: Paris St. Lazare, 1549: Rouen.

søndag 14. mars 2010

Møte med Oddgeir Brautaset

Da er den 23. nordiske filmfestivalen i Rouen i gang, og de nordiske flaggene vaier på Pont Corneille og langs Rue du general Leclerc. Av norske filmer står Nord, Jernanger og Upperdog på listen over offisielt utvalgte filmer. Ellers vises Secondløitnanten, Løperjenten og den norske filmatiseringen av Kampen om tungtvannet. Samtlige filmer vises i originalversjon med franske undertekster.
I tillegg til rene kinofilmer, vises også seks av episodene i NRK-serien ”Der som ingen skulle tru at nokon kunne bu”. I forbindelse med visningen av disse episodene, er også mannen bak serien, Oddgeir Brautaset, i Rouen. Han fikk vi møte lørdag ettermiddag. Han fortalte om ideen bak serien og hvilket konsept han ønsket at programmene skulle ha. Gjennom arbeidet med serien mente han at han hadde bidratt til å avkrefte myten om at det bare er originaler og særinger som bor på disse plassene. Ofte er det tvert i mot ressurssterke mennesker som har gjort aktive valg. Mange har valgt å forlate det hektiske og stressende livet i byen for å leve et liv i et helt annet tempo ute på disse plassene. Verdier og livsstil er motivet bak valgene. Noen lever av jorda, andre baserer seg på turisme. På spørsmål fra guttene måtte han likevel innrømme at det nok var noen originaler blant dem også. Brautaset fortalte blant annet om en mann som trakk tennene sine selv med slirekniv, og som klippet håret ved hjelp av fjernsynsskjermen og et videokamera. Siden vi i seksjonen kommer fra så godt som hele landet, ble det spurt om hvilke fylker som dominerer. Brautaset sa at det var Finnmark, Nordland, Sogn og Fjordane, Hordaland, Rogaland og Telemark som dominerte. I Buskerud på en måte nabofylket til Telemark, var det ikke lyktes å finne et eneste sted som kunne oppfylle kriteriene. Flere av elevene kjente dermed til plasser som hadde vært presentert i serien. Serien har hatt en stor succes hjemme, seertallene har vært høye, og etter møtet med Brautaset er det sannsynlig at også noen av elevene her nede vil fatte interesse for ”Der som ingen skulle tru at nokon kunne bu”. Tittelen er for øvrig hentet fra første vers av sangen om Anne Knutsdotter.

søndag 7. mars 2010

Nostalgisk besøk på Corneille

Tirsdag etter vinterferien var Jan Pedersen på besøk på Corneille. Han var elev her fra 1952 – 1955, så det er altså en stund siden. Mye på skolen var nytt for ham, men mange av bygningene stod også som den gang. I hans tid bodde de som regel alle tre årene på internatet, det vil si en sovesal i øverste etasje enten på infirmeriet eller på Corneille. Der hadde de hver sin seng hvor lakenene måtte strekkes hver morgen. Private eiendeler hadde de i et lite skap ved sengen. Han syntes dermed ikke internatlivet i dag hørtes så ille ut. De var hjemme bare i sommerferien, de øvrige feriene tilbrakte de i Frankrike. Men de var på skiferie hvert år ...

Jan Pedersen er professor i ernæringsmedisin. Han gikk i sin tid den linjen som tilsvarer dagens S, og han kunne fortelle at han hadde hatt veldig mye glede av all den matematikken, fysikken og kjemien han hadde med seg fra Frankrike. Det gjorde sitt til at starten på studiene gikk greiere. Han var i det hele tatt veldig fornøyd med å ha gått på Corneille, og han sa at det hadde hatt mye å si for ham senere i livet, på mange måter. Som professor i ernæring kom han med lovord om det franske kostholdet, og han oppfordret sterkt til å benytte seg av måltidene i kantina. Særlig nå som det også er gratis for de norske elevene. Han var mer reservert i forhold til det norske kostholdet. Han fortalte ting om kartongpizzaen som jeg ikke var klar over, kartongpizza som vel er i ferd med å bli, om det ikke allerede er, Norges nasjonalrett.

Jan Pedersen hadde med seg kone og dattersønn, Bernt Johan Damslora. Også farfaren til Bernt Johan, Bjarne Damslora ,har gått på Corneille. Han er som morfaren blitt lege med geriatri som spesiale. Bernt Johan går nå i 9. klasse, så her har vi kanskje en kandidat om to år. Tradisjonene hviler i alle fall på ham.

onsdag 3. mars 2010

Bowling og quiz




Tradisjonen tro kom også i år studentpresten i Den norske sjømannskirken på besøk til de norske seksjonene i Frankrike. Tirsdag 23. februar møtte vi studentpresten på Rouens internasjonale bowlingcenter i 130 Rue Constantine. Fjorårets studentprest, Bjørn Inge Holberg, var blitt avløst av Bjørn Olav Bøe. Bjørn Olav står nok litt tilbake for Bjørn Inge hva bowlingferdighetene angår, men quizen hans var det ingenting å si på. Særlig var det en del spørsmål som stilte mattematikkunnskapene på prøve, noe som er helt umulig for oss som bare har 1MA fra videregående og har glemt fullstendig hvordan man deler ett tall på ett annet. Corneillegutta klarte seg ganske bra, men jeg var litt skuffet over at bare terminalene visste når Jeanne d’arc ble henrettet. Under bizoutagen var vel det ett av spørsmålene, men det er kanskje fortrengt? Av en eller annen grunn visste alle at Marseillaisen var skrevet av Rouget, men ingen visste, bortsett fra seksjonslederen, at det var Rouget de Lisle. Ingen visste heller når Det nye testamentet fikk sin nåværende form. Mange trodde det var på kirkemøtet i Nikea i 325, men det var altså før det. Antall bøker i Bibelen kjente de nynorsktalende av secondene derimot til. Aleksander skal ha honnør for å ha stilt med leilighet, Nils og Henrik skal ha takk for å ha hjulpet ham med å steke vafler og en stor takk til Bjørn Olav Bøe som sørget for en flott ettermiddag og kveld.
























































































Bruxelles 2010

At det kunne være så kaldt i en hovedstad sør for Skagerrak i februar, hadde ingen av guttene fra Rouen, seksjonsleder og ledsager innbefattet, noen sinne forestilt seg. At vi til tider trodde vi skulle fryse i hjel, er ingen overdrivelse. Likevel hadde vi seks fine dager på B-aparthotel Louise med en utmerket frokostrestaurant bare hundre meter ned i gaten. Søndagen tilbrakte vi i helhet i Waterloo, som ligger i Flandern og dermed skal uttales ”vaterlo” og ikke ”våterlu” som Abba med sin Grand-Prixseier i 1972 har fått alle til å tro. Det jeg husker best fra omvisningen var at hestene fikk bedre mat enn soldatene, hestene var viktigere, at Napoleon innførte kvalitetskontroll eller service; tidligere hadde man brukt kanonene til de gikk i filler, med Napoleon skjøt de 5000 skudd, deretter var det service og overhaling før de skjøt atter nye 5000 skudd. Frykten for koldbrann var så stor at hvis en soldat ble truffet av en kanonkule i arm eller ben fikk han en klunk brennevin, et trestykke til å bite i så ble den skadede kroppsdelen skåret av på under ett minutt. Deretter ble det lagt på grøtomslag, og så gikk det i de aller fleste tilfeller bra. Napoleon ble likevel slått, og han endte sine dager på St. Helena mens britene innledet sitt Pax Britannica som skulle komme til å vare i 99 år.
Mandag var vi i NATO-hovedkvarteret. En svært jovial amerikaner fortalte om NATOS nye oppgaver i en nye geopolitisk verden. En nordmann fortalte om Norges rolle, og om hvordan det norske embetsverket jobber i forhold til NATO. Om ettermiddagen var vi i EU-parlamentet og fikk en særdeles grundig og pedagogisk innføring i hvordan arbeidet i EU foregår.
Tirsdag hadde vi byvandring med guide, og det var vel da vi merket kulden for alvor. Selv guiden kortet ned turen for at vi ikke skulle fyse oss spent fordervet. Vi fikk imidlertid høre at bygningene rundt Bruxelles Grand Place tilhørte de ulike laugene, Bruxelles hadde en gang syv byporter som vendte mot de syv åsene som fremdeles omgir byen. Det renner en elv gjennom byen, La Senne, men den ble overbygd av Kong Leopold som før øvrig forsøkte å gjøre Bruxelles til et slags Paris. Bruxelles er også kjent for Art Nouveau, det som vi vel i Norge kjenner bedre som jugendstil; arkitektur i stål med kurver og plantemotiv. Den er karakteristisk for La belle epoque, tidsrommet mellom ca 1890 og utbruddet av første verdenskrig
Etter byvandringen var vi i den norske delegasjonen til EU. Der fikk vi vite hvor interessant det er å være norsk diplomat i EU-hovedstaden uten tilgang til den offisielle agendaen all den tid vi ikke er EU-medlemmer. De private, uformelle kontaktene blir dermed informasjonskanalen, og de norske diplomatene må derfor utvise større initiativ i selskapslivet enn for eksempel sine nordiske kolleger. Lars Sigurd Sunnanå fortalte om livet som NRK-korrespondent, og til slutt fikk vi en innføring i Norges landbruk og forholdet til EU hvor den kanskje mest dramatiske opplysningen var at dagen etter et EU-medlemskap vil halvparten av alle norske gårdsbruk ligge øde.
Onsdag var det ikke noe offifellt program, men de som var interessert ble med på Magritte-museet og et sjokolademuseum. Magritte-museet var interessant for enkelte, men opplevdes nok også som litt absurd. Sjokolademuseet var nok mer håndgripelig for de fleste.
Torsdag hadde vi omvisning på tegneseriemuseet med hovedvekt på Tintin, Lucky Luke og øvrige belgiske tegneseriefigurer. Tegneseriemuseet ligger i et Art-Nouveau-bygg, like at vi også fikk et inntrykk av det. Ettermiddagen tilbrakte vi i molekylet som ble bygget til verdensutstillingen i 1958. Om kvelden hadde vi seksjonsmiddag på en restaurant vi hadde fått anbefalt av foreldrene til Henrik, la Quincallerie, og det var meget bra.
Fredag dro vi alle hver til vårt, og dermed var årets felles vinterferiereise over. Jeg takker for turen, og gjentar at dette er en virkelig hyggelig flokk gutter å være på tur med.






























mandag 1. mars 2010

Nytt styre i Ganger-Rolv



Da har det vært generalforsamling i Ganger-Rolv, og et nytt styre er valgt. Ny president er Arne Mathias Heen ASK fra Sandane, ny generalsekretær Martin ULEBERG fra Spydeberg og ny redaktør i Gjallarhorn Joachim TEIGEN fra Kviteseid. God geografisk spredning hva Sør-Norge angår. Nord-og Midt-Norge kommer sterkere tilbake neste år. Redaksjonen ønsker lykke til, og takker det avtroppende styret for innsatsen.

Julefesten 2009

Årets julefest stod på ingen måte tilbake for den foregående å regne. Fjorårets seconder vil sikkert hevde at det stod større respekt av deres innsats, og det skal vel også innrømmes at de utviste større mot i forhold til fordeling av stemmer i allsangen. Årets seconder, riktignok med 20 % forsterkning, var litt forsiktigere i utformingen av sangene, men de våget mer i valget av repertoar. ”Grisen står og hyler” ble sunget med stor innlevelse, og ingen av tilskuerne trodde noe som helt på at ”nøkken borti tjønnet, har eg aldri sett”.
Festen ble innledet med det tradisjonsrike luciaopptoget, og bildene burde vise at dette er noe alle setter pris på. Læreimitasjonene var litt mer vågale enn i fjor, likevel innenfor rammen av det man må kunne kalle anstendig. Seksjonslederen er litt bekymret for inntrykket det øvrige personalet på Corneille muligens sitter igjen med, det samme gjelder kanskje også enkelte andre lærere. Men det var ingen som uttrykte noen som helst form for misnøye etterpå. Stor honnør til guttene for oppfinnsomhet og skuespillertalent.
Maten var enda bedre enn i fjor. I år gikk det faktisk tomt for enkelte av rettene. Både fenalår, elgpølse, hjemmelaget potetsalat, hjemmelaget eggerøre, ulike typer laks og ulike typer sild (dessverre kjøpt på IKEA i Rouen)gikk unna. Ingen sved grøten, riskremen smakte dermed godt, og alle var fornøyd.
Årets premièrer, fjorårets seconder, stod for et artig stunt. De hadde laget et pepperkakehus etter modell av internatet. Det fikk rektor høytidelig lov til å knuse. Deretter tok president i Ganger-Rolv Nils Alexander Bjerèn opp æresmedlemmer. Nye æresmedlemmer er seksjonslederen, samt familien BORD som er vertsfamilie for fjerde år på rad og som har gjort en kjempeinnsats for de norske elevene ved Corneille. Både morsomt og helt riktig at de ble tatt opp som æresmedlemmer.
Dermed var også festen slutt, i alle fall for gjestene. Arrangørene, secondene og seksjonslederen, var imidlertid ikke i seng før rundt 0430. Det var noen vinflasker til overs etter festen, samt en flaske aquavit. De fant jeg imidlertid ikke igjen, og jeg har ennå ikke funnet ut av hvor de ble av. Det var vel nattevakten.