Mandag var vi i NATO-hovedkvarteret. En svært jovial amerikaner fortalte om NATOS nye oppgaver i en nye geopolitisk verden. En nordmann fortalte om Norges rolle, og om hvordan det norske embetsverket jobber i forhold til NATO. Om ettermiddagen var vi i EU-parlamentet og fikk en særdeles grundig og pedagogisk innføring i hvordan arbeidet i EU foregår.
Tirsdag hadde vi byvandring med guide, og det var vel da vi merket kulden for alvor. Selv guiden kortet ned turen for at vi ikke skulle fyse oss spent fordervet. Vi fikk imidlertid høre at bygningene rundt Bruxelles Grand Place tilhørte de ulike laugene, Bruxelles hadde en gang syv byporter som vendte mot de syv åsene som fremdeles omgir byen. Det renner en elv gjennom byen, La Senne, men den ble overbygd av Kong Leopold som før øvrig forsøkte å gjøre Bruxelles til et slags Paris. Bruxelles er også kjent for Art Nouveau, det som vi vel i Norge kjenner bedre som jugendstil; arkitektur i stål med kurver og plantemotiv. Den er karakteristisk for La belle epoque, tidsrommet mellom ca 1890 og utbruddet av første verdenskrig
Etter byvandringen var vi i den norske delegasjonen til EU. Der fikk vi vite hvor interessant det er å være norsk diplomat i EU-hovedstaden uten tilgang til den offisielle agendaen all den tid vi ikke er EU-medlemmer. De private, uformelle kontaktene blir dermed informasjonskanalen, og de norske diplomatene må derfor utvise større initiativ i selskapslivet enn for eksempel sine nordiske kolleger. Lars Sigurd Sunnanå fortalte om livet som NRK-korrespondent, og til slutt fikk vi en innføring i Norges landbruk og forholdet til EU hvor den kanskje mest dramatiske opplysningen var at dagen etter et EU-medlemskap vil halvparten av alle norske gårdsbruk ligge øde.
Onsdag var det ikke noe offifellt program, men de som var interessert ble med på Magritte-museet og et sjokolademuseum. Magritte-museet var interessant for enkelte, men opplevdes nok også som litt absurd. Sjokolademuseet var nok mer håndgripelig for de fleste.
Torsdag hadde vi omvisning på tegneseriemuseet med hovedvekt på Tintin, Lucky Luke og øvrige belgiske tegneseriefigurer. Tegneseriemuseet ligger i et Art-Nouveau-bygg, like at vi også fikk et inntrykk av det. Ettermiddagen tilbrakte vi i molekylet som ble bygget til verdensutstillingen i 1958. Om kvelden hadde vi seksjonsmiddag på en restaurant vi hadde fått anbefalt av foreldrene til Henrik, la Quincallerie, og det var meget bra.
Fredag dro vi alle hver til vårt, og dermed var årets felles vinterferiereise over. Jeg takker for turen, og gjentar at dette er en virkelig hyggelig flokk gutter å være på tur med.