lørdag 31. oktober 2009

Paris med secondene

Da er Paristuren unnagjort, og vi har opplevd en hel masse. Første kveld gikk vi rett inn i fransk sikkerhetspolitikk og vigipirateplanen som krever ekstra oppmerksomhet i forhold til mulige terroraksjoner. Da vi skulle møte jentene fra Bayeux på métrostasjonen Abesses – for øvrig en veldig kul stasjon – ble toget stående på stasjonen før fordi det var oppdaget et uidentifisert kolli på stasjonen vår, Abesses altså. Umulig å si hvor lenge det ville vare før man hadde fått klarert løypa, så vi tok apostlenes hester fatt og kom litt forsinket til møtestedet. Heldigvis har vi mobiltelefoner, men når det ikke er dekning på restauranten oppstår en nå for tiden litt ukjent situasjon.
Hotellet vårt i Latinerkvarteret er virkelig å anbefale– Hotel Marignan – billig, men rent, ordentlig, hyggelig personale som faktisk snakker engelsk, det er ikke bare noe som står på døra, og en grei frokost. Eneste minus er kanskje manglende nettverksdekning, noe guttene fra Rouen tok mye penere enn jeg kanskje hadde ventet det.
Ellers gikk vi langt, lørdagen gikk vi sannsynligvis langt over en mil. Rue Mouffetard med marked i gatene og Place de la Contrescarpe på toppen, Den romerske arenaen i Paris og Panthéon i Latinerkvarteret. Deretter gikk vi fra Louvre, gjennom Carousel og Tuilileries, over Concordeplassen og opp hele Champs-Elysées til Triumfbuem, som vi selvsagt også besteg. Der oppe var det noen pistoler det var mulig å få kjøpt, og som satte noen av guttene litt i ubalanse. Men det gikk bra, og vi kom oss helskinnet ned igjen. Middag på restauranten Oh-la-la om kvelden sammen med jentene fra Bayeux.
Dagen etter var vi på internasjonal messe i Notre-Dame. Det internasjonale bestod i at en av tekstlesningene foregikk på engels, og at det ble holdt en liten preken på engelsk. På programmet vi fikk utdelt, var imidlertid tekstene oversatt til engelsk, tysk, spansk og italiensk. Ikke norsk. Etter en kebablunsj i Latinerkvarteret tok vi métro til Trocadero hvorfra vi spaserte over til Eiffeltårnet. Det er ganske mange trappetrinn opp til toppen som rager 321 meter over bakken, kunne Didrik fortelle oss, men den største påkjenningen for en del av oss er nok heisen det siste stykket, der hvor det er umulig å gå trappene. Middag om kvelden i Larinerkvarteret, denne gangen sammen med jentene fra Lyon. En av guttene fra Rouen ble nødt til å vaske opp fordi seksjonen ikke hadde råd til å betale for alle. Også det ble tatt med godt humør.
Mandag var vi innom Place Vosges før vi tok métro på ny til kirkegården Père Lachaise. Her ligger mange kjente franskmenn begravet, det er mange kjente minnesmerker her, og elevene gjorde noen oppgaver før vi kunne gi oss det som mange tydeligvis hadde store forventninger til i vold – shopping. Om kvelden så vi La Cantatrice Chauve i Théâtre de la Huchette før vi spiste middag på den andre siden av gaten, denne gangen sammen med både jentene fra Bayeux og Lyon. De oppmerksomme guttene fra Rouen hadde lagt merke til endringer i teksten i teateroppsettingen. Veldig bra!

Tirsdag var vi i Versailles. Mye gåing, køståing, men det er morsomt å ha vært der. Kort besøk på Starbucks sammen med jentene fra Bayeux og Lyon, hvor en av guttene fra Rouen ble nærmest lamslått da han for første gang i sitt liv smakte frappuccino, denne drikken som er laget for at jenter som ikke liker kaffe også skal kunne tro/si at de drikker kaffe, før vi dro tilbake til Paris. Litt shopping igjen, deretter konsert i La Sainte Chapelle med Mozarts Divertimento, Albinonis Adadgio og Vivaldis Fire Årstider. Etter det båttur på Seinen i et virkelig høstkjølig Paris før vi spiste middag i Latinerkvarteret, denne gangen uiten jenter verken fra Bayeux eller Lyon.

Onsdag morgen besøk i Musée d’Orsay hvor Monets bilder av katedralen i Rouen henger. Der er også et bilde han har malt i Norge – Kolsåstoppen, og et bilde av Munch – Sommernatt i Åsgårdsstrand. Deretter kebablunsj før vi mette og fornøyde tok toget tilbake til Rouen.