onsdag 21. april 2010

Marseille


Det var kaldt i Bruxelles, men sannelig var det kaldt i Marseille også. Seksjonslederen måtte kjøpe OM-lue og OM-skjerf for at ikke vannet i mellomøret skulle ”bånnklake” – eller bunnfryse for å si det på et mer bokmålsvennlig norsk.
Etter ankomst hotellet fredag kveld ønsket en del av oss å prøve det som byen er kjent for – sjømat. Noen ville heller ha pizza eller kebab, dem om det, men en del holdt fast ved sjømatalternativet. Bouillabaisse er kanskje den mest karakteristiske retten fra Marseille, en særdeles velsmakende fiskesuppe med store fiskebiter, krutonger, ost og en rødoransje grøpp som tilsettes suppen før den spises. Også på seksjonsmiddagen siste kveld forsøkte en del av oss denne suppen. Da var det ikke noe kebabalternativ.
Marseille hadde mye å by på for de norske elevene. Med guide i selve byen søndag så vi den gamle havnen, bydelen Le Panier og den postbyzantinske katedralen. Senere på dagen fikk vi et godt inntrykk av byen fra katedralen Notre Dame de la Garde. Dessverre var vinden for sterk til at det gikk båter til Câteau d’If, fengselsøya som er modell for Alexander Dumas’ Greven av Monte Christo. Dermed ble det OM – Lens i stedet.
Mandag var vi i Aix en Provence, den gamle hovedstaden i Provence. Dessverre var det ikke lyktes å få tak i noen guide, så det ble en improvisert vandring. Guiden i Marseille dagen før hadde imidlertid forklart oss forskjellene mellom Marseille og Aix en Provence, og vi kunne se at det var gammelt og aristokratisk i Aix, mens Marseille har et mer økonomisk – borgerlig preg. Et besøk i hagen til maleren Paul Cezanne rakk vi også før turen gikk tilbake til Marseille.
Tirsdag hadde vi leid buss, og den tok oss med til Avignon og Pont du Gard. Avignon var i drøye 100 år dels sete for paven, dels sete for den alternative paven som den franske kongen ønsket i stedet for paven i Roma. På imponerende kort tid klarte paven å bygge et stort palass i Avignon. I tillegg er det en bro der som ble tatt av flom en gang på 1600-tallet. Likevel er det laget en festlig, liten sang om noen som danser på denne broen. Pont du Gard er et imponerende stykke romersk byggverk, en akvedukt som fraktet vann over et ganske stort dalføre frem til byen Nîmes. I kraftig regnvær kom vi tilbake til Marseilles på ettermidagen/kvelden.
Onsdag besøkte vi Le Corbusier, en gigantisk boligblokk fra 1950-tallet. Inne i selve blokka finnes alt man trenger; butikker, skole med skolegård på taket, frisør, hotell, restauranter, svømmebasseng og joggeløype på taket osv. Tanken var at man skulle kunne utføre alle livets aktiviteter inne i blokka. Den skulle være en landsby i byen. Det er til og med en plass inne i blokka hvor man kunne møtes for å snakke sammen som på sentrumsplassen i de små landsbyene i Frankrike. Dette har jo aldri fungert, og det har ikke vi heller noe vanskelig for å forstå. Men da den ble bygget, så man nok annerledes på det. Ettermiddagen gikk med til Ganger-Rolv-leker på Pradostranden. Hvem som vant, får vi vel greie på i neste nummer av Gjallarhorn.
Torsdag stod vi tidlig opp for å sjekke værmeldingen. Vi skulle nemlig padle havkajakk, men værmeldingen var veldig dårlig. Imidlertid bestemte vi oss for å se det litt an, og heldigvis, for været ble mye bedre enn hva vi hadde forestilt oss. Vi møtte Jérémie og Raskas Kayak utenfor Marseille, og en gruppe gikk fottur i Les Calanques til et angitt møtested, men den andre gruppen padlet kajakk dit. Retur i motsatt rekkefølge. Vi var utrolig heldige med været – noen få regndråper, men nesten ingen vind og perfekte forhold for kajakkpadling. Om kvelden seksjonsmiddag, og avreise for de aller fleste tidlig neste morgen. På grunn av streik blant SNCF-ansatte ble det en del tull med avreisene, men de fleste kom seg av gårde og enten hjem til Norge eller tilbake til Rouen.
Med et visst vemod takker jeg for min siste ferie med den norske seksjonen i Rouen. Til tross for visse problemer i morgenritualene hos enkelte, har alle ferieturene vært en sann fryd, gutta i Rouen er kjempegreie og – morsomme å være på tur med. Jeg skulle gjerne ha hatt flere.