tirsdag 21. oktober 2008

DAG SOLSTAD

En litt kald og grå kveld i oktober gjestet Dag Solstad Rouen i forbindelse med at boken Genanse og verdighet er blitt oversatt til fransk. Redaktøren for skandinavisk litterattur, Michel Linden, redegjorde for valget av nettopp denne boken, og vi fikk også høre litt om diskusjonen rundt valget av den franske tittelen Honte et dignité, hvor jo genanse og honte egentlig ikke overlapper hverandre. Faktum er at det var vanskelig å finne et dekkende ord som samtidig skulle fungere godt som boktittel.

Det var flere rent fransktalende i denne salen enn under Tove Nilsen besøk i Paris for drøyt en uke siden. De norske elevene hadde møtt tallrikt frem, likeledes noen av lærerne på Corneille.
Dag Solstad fortalte om sin forfatterkarriere, sin politiske tilknytning, bakgrunnen for enkelte av bøkene hans og han avsluttet med å lese de første sidene av boken. Alt i alt en interessant kveld både for elever, lærere og andre fremmøtte.

















Dag Solstad svarer på spørsmål til simultantolken og publikum.








Elever fra Coneille, og andre, som nå har fattet en ny og sterk interesse for Dag Solstads forfatterskap.

onsdag 15. oktober 2008

Paris for secondene


PROGRAM FOR PARISTUR
24. - 29.oktober 2008

For jentene i Bayeux og guttene i Rouen

Forhåndsregler i Paris

Respekter alltid avtalt tid
Gå aldri alene i Paris. Dere skal være minst tre sammen. Guttene må være minst to sammen, men tre blir vanskelig. Hvorfor?
Ha alltid kart, mobil og identifikasjonspapirer med dere.
Når vi besøker monumenter og severdigheter, avtales nøyaktig møtested og tid hvis man ønsker å gå på egenhånd.
Pass godt på verdisaker.
Egenandelen blir: lunsjmåltid og métrobilletter


Fredag 24.oktober
Toget går fra Rouen kl 1654. Sørg for å være ute i god tid.
Ankomst kl 1810 i Paris. Vi tar métro til hotellet, linje 14 til Châtelet, deretter linje 4 til St. Michel.

Avgang fra hotellet 1930. Vi tar métroen til Montmartre. Middag på Montmartre.

Kart- og métroansvarlig: Martin og Evelyn
Om Montmartre og Sacré-Coeur: Live + Georg

Lørdag 25. oktober
Møtes til frokost kl.0830. Nils Lindgren tar dere og guttene fra Rouen med til en svært parisisk gate; rue Mouffetard. Her flanerer dere, ser på livet, shopper litt etc. Det er også et marked i denne gaten. Lunsj i rue Mouffetard.
Ettermiddag: møte Astrid kl. 1430 ved Pyramidene ved Louvre. Rusler oppover mot Champs-Elysées til Triumfbuen.

Felles middag. Program defineres senere. Kino eller liknende.

Kart- og métroansvarlig: Henrik og Matilde
Om Napoleon: Louise
Om Triumfbuen: Martin

Søndag 26. Oktober
Møtes til frokost kl.0900.
Messe i Notre-Dame kl 1100
Lunsj i Latinerkvarteret.

Métro til Trocadero. Spasere derfra til Eiffeltårnet.

Kart- og métroansvarlig: Isa og Arne
Om Trocadero: Henrik
Om Eiffeltårnet: Evelyn

Felles middag om kvelden ved hotellet.

Mandag 27. oktober
Møtes til frokost 0830.
Vi starter dagen i Marais-distriktet. Her ligger også Le Carnevalet, Paris’byhistoriske museum for de som ønsker å ta en titt. Place des Vosges, Bastilleplassen. Alternativt Belleville og Père Lachaise eller Katakombene.
Eventuelt ettermiddagen på egen hånd.
Kveld: Møtes i resepsjonen kl.1800. Vi spaserer bort til Théatre de la Huchette for å se
”La Chantatrice chauve” av Eugène Ionesco. Etterpå spiser vi middag med guttene fra Rouen og jentene fra Lyon.

Kartansvarlig: Georg og Karoline
Om Place des Vosges: Arne

Tirsdag 28. oktober
Møtes til frokost 0800. Avgang fra hotellet kl.0845.
Métrostasjonen/RER-stasjonen St. Michel N-Dame.

Lunsj på McDo i Versailles på tilbakeveien?

Om Versailles og Marie-Antoinette: Matilde og Karoline

Ettermiddag fri.
Felles middag i Latinerkvarteret. Felles avgang fra hotellet kl. 1930.

Kartansvarlig: Joakim og Louise

Onsdag 29.oktober
Møtes til frokost kl.0830. Vi sjekker ut av hotellet, men lar bagasjen stå til oppbevaring.
Vi spaserer bort til Musée d’Orsay. Kanskje kan vi også ta lunsjen her. Resten av tiden er egentid.
Avreise fra hotellet kl. 1500.

Toget går 1623 fra Gare Saint- Lazare. Ankomst Rouen 1749.

Kartansvarlig: Henrik og Live
Om Musée d’Orsay: Joakim

Også fortsetter ferien i vertsfamiliene. Håper dere får det fint og ikke glem å snakke fransk.
Passez de bonnes vacances!

mandag 13. oktober 2008

TOVE NILSEN


Søndag 12. oktober var Tove Nilsen på Maison de Norvège i Paris i forbindelse med at boka Skyskraperengler er blitt oversatt til fransk (Les anges des gratte-ciel). Elevene i terminale og première fra Bayeux og Rouen stilte nesten fulltallige opp til en virkelig fin forstilling. Tove Nilsen leste fra boka, og fortalte om den, og translatøren, Hélène Hervieu, gjorde en kjempejobb i å lese og oversette Tove Nilsens kommentarer til boka. Dermed ble det morsomt også for de få franskmennene som hadde møtt opp. Etterpå var det salg av bok og signering, en mulighet for ivrige, unge autografjegere til å få enda en autograf i samlingen.

onsdag 8. oktober 2008

Reisemøte

Allmøte for Rouenelevene hjemme hos seksjonslederen. Anledningen var årets to fellesreiser, og det ble etter en heftig, men dog konstruktuv debatt, satt til livs to kilo twist, men også bestemt at vinterferiens reisemål er Strasbourg, mens vårferien skal tilbringes på kanalbåter et eller annet sted i Syd-Frankrike. Stefan (T), Christer (P) og Arne (S) skal lage opplegget for turen til Strasbourg, mens den samme Stefan (T), den samme Christer (P) og Martin (S) skal ta ansvaret for kanalbåtturen. Seksjonslederen er sekretær for de to komitéene.

Lycée Pierre Corneille


Til venstre: Hovedinngangen til Lycée Pierre Corneille i Rouen. Et EU-flagg, et fransk flagg og på 17. mai også et norsk flagg.


Nedenfor: Hovedbygningen fra 1593. Foran le Cour d'honneur med statuen av tidligere elev Pierre Corneille.





Til venstre: Internatet hvor de norske elevene bor det første året. Nederst til høyre på bildet ligger inngangen til Valhall.



Ovenfor: Secondene bøyd over skolearbeidet på den norske seksjonens eget klasserom. Det er for øvrig det eneste klasserommet på skolen hvor det er lov til å drikke te eller kaffe i timene.

Til venstre: De norske elevenes egen "hule": Valhall. Her finnes også flere årganger av tidsskriftet "Gjallarhorn".

Les familles d'accueil

Apres trois semaines à l’internat, les Norvégiens sont très contents de pouvoir passer leurs week-ends dans des familles d’accueil. De samedi midi au dimanche soir les garçons sont dans des vraies familles françaises où ils apprendront non seulement à parler français, mais également vivre à la française, manger à la française et passer leur loisir à la française, un élément très important dans leurs apprentissage de la vie française.

L'équipe franco-norvégienne, les Norvégiens avec leurs familles d'accueil.

Bayeuxtur

Tradisjonen tro reiser elevene fra Rouen til Bayeux den første helgen i semesteret. Besøk på Bayeuxteppet er obligatorisk for førsteårselevene. Det 70 meter lange Bayeuxteppet forteller historien om Vilhelm Erobrerens erobring av Storbritannia og står på UNESCOs liste over verneverdige kulturminner.


Secondene fra Rouen og Bayeux før de skal inn
og se på Bayeuxteppet.

Første helg i Rouen







Årets nye elever ønskes velkommen til
Rouen av presidenten i Ganger-Rolv,
Øyvind Rustan.



Ferske, og mer erfarne, Rouenelever på
restaurant første lørdag etter skolestart.

Ankomst nye elever

Søndag 31. augsut ankom årets fem førsteklassinger Rouen og lycée Pierre Corneille. Her skal de tilbringe de neste tre årene, det første på internat, de to siste i egne leiligheter.


Fra venstre: Arne Mathias Ask, Sandane, Joakim Rydberg, Asker, rektor Thierry Verger, Georg Fongen og Martin Uleberg, begge Spydeberg, intendant Sandrine Benyahia, Henrik Isdahl, Trodheim og fysikk-/kjemilærer og norgesvenn Bruno Pagès.

Den norske seksjonen ved lycée Pierre Corneille i Rouen

Siden 1918 har norsk ungdom hatt anledning til å ta fransk videregående skole, det som i riktig gamle dager het examen artium og som på fransk heter baccalaureat, ved lycée Pierre Corneille i Rouen. Hvert år siden den gang, med unntak av årene rundt andre verdenskrig, har åtte elever begynt ved skolen for så å fullføre tre år senere. Etter tre års skolegang får de norske elevene med seg en svært vel ansett eksamen, og de er også flytende i et av de mest elegante språkene i denne verden - fransk.


Rouen fra panoramapunktet øst for byen.


Lycée Pierre Corneille er en av de mest populære videregående skolene i Normandie. Søkningen er stor, og nivået høyt. Forfatterne Gustave Flaubert, Guy de Maupassant og Pierre Corneille har vært elever ved skolen. Skolen ligger, som ovenfor nevnt, i byen Rouen, hovedstaden i Normandie. Rouen ligger ved Seinen om lag 130 km nordvest for Paris. Byen var i vikingtiden et viktig handelssentrum, og kontakten med de hjemlige vikingene var stor. Vikingene grunnla byen i 825, og Ganger-Rolv, som i følge legenden var fra Ålesund, ble i 911 hertug av Normandie. Han skal også ha vært stamfar til Wilhelm Erobreren som noe senere erobret Storbritannia. Olav den hellige ble døpt i Rouen før han dro hjem for å kristne Norge. Det var også i Rouen engelskmennene brente Jeanne D’Arc på bålet i 1431 etter at hun hadde ledet de franske troppene mot slutten av hundreårskrigen.



Ganger-Rolvstatuen i parken ved Hôtel de ville, med inskripsjonen: Nous en resterons maîtres et seigneurs.

Skolen er grunnlagt noe senere, i 1593 av Jesuitterordenen, og hovedbygningen er mer enn 400 år gammel. Siden har skolen vært bygget på flere ganger, og i dag er det 1700 elever og 170 lærere her. Det er ti klasser på hvert trinn, i tillegg til forberedelsekurs for de franske høyskolene (les grandes écoles).

Skoleuken på 30 timer er fordelt på åtte timer fra 8 til 18 mandag, tirsdag, torsdag og fredag og på fire timer fra 8 til 12 onsdag og lørdag. Skoletimene er på 55 minutter. Det er to timers (stort sett) lunsjpause hver dag. Alle franske skoler har fri i alle fall onsdag ettermiddag etter at kirke og stat skilte lag i 1905, og elevene fikk onsdagen fri til privat kristendomsundervisning. I dag brukes denne tiden og til dette, men kanskje like mye til sport og fritidsaktiviteter. Alle fag bortsett fra annet fremmedspråk er felles i første klasse, i andre klasse velger elevene mellom følgende linjer:

S – Scientifique – tilsvarer vår gamle naturfaglinje
ES – Economie et sociale – tilsvarer vår gamle samfunnsfag/økonomiske linje
L – Litteraire – tilsvarer på en måte vår gamle språklinje

I tillegg velger man et fordypningsfag, en option.

De norske elevene tar norsk som fremmedspråk og går opp til eksamen i norsk for franske elever som tar norsk som fremmedspråk. Dette sier seg selv at dette sparer dem for noen uketimer, og de er garantert en god karakter.

Karaktersystemet i Frankrike går fra 0 – 20, og man må ha snitt på 10 for å stå. Fagene har ulik vekting, noen fag gir flere poeng, andre gir færre. En karakter under 10 i ett fag kan veies godt opp av en karakter på over 10 i et fag som veier tyngre. Generelt pleier de norske elevene å gjøre det ganske godt. Så langt er det ingen av de norske som ikke har stått til eksamen.

Skoleåret starter tidlig i september og er ferdig i begynnelsen av juli. På videregående i Frankrike er det eksamen i alle fag, de karakterene lærerne gir underveis blir dermed bare veiledende. Det første år er det ingen eksamen, det andre året er det eksamen i fransk og biologi og det tredje året er det eksamen i alle fag. Skolegangen i Frankrike er svært ulik det vi er vant med. Undervisningen er mer lærerstyrt, det er i mange tilfelle strengere disiplin og det er ganske mye skolearbeid. Det er svært uvanlig at fransk skoleungdom har arbeid ved siden av skolen.

De norske elevene får stipend både fra Frankrike og Norge. Det første året bor elevene på internat i uka og hos vertsfamilier fra lørdag ettermiddag til søndag kveld. De to siste årene bor de i egne hybler eller leiligheter som de ofte deler med en eller to av de andre norske elevene. Det er en norsk seksjonsleder ved skolen som gir undervisning i fransk den første tiden for de nyankomne. I tillegg er det noen timers norskundervisning i uken på alle tre trinn. Seksjonslederen er dessuten behjelpelig med alle typer praktiske spørsmål. I feriene arrangerer seksjonen felles feriereiser til ulike steder i Frankrike. De norske elevene har et eget klasserom, de har dessuten sitt eget oppholdsrom, Valhall, som det er adskillig enklere å komme inni enn det var i den opprinnelige Valhall. Elevene i Rouen har dessuten sin egen forening, Ganger-Rolv, oppkalt etter Ålesunds store sønn, en av etterkommerne av dem som altså skal ha grunnlagt byen Rouen i 825.

Hvis du vil høre hva tidligere elever synes om å ha gått her, kan du gå inn på nettsiden til Les Anciens, foreningen av tidligere norske elever ved lycée Corneille. Eller du kan gå inn på nettsidene til lycée Pierre Corneille. Der finner du også litt informasjon om La Section norvégienne.

Hvis du er ferdig med 10. klasse eller Vg1 og synes dette virker interessant, hvis du kunne tenke deg å få fransk eksamen, få opplevelse og erfaringer langt ut over det en vanlig skoleelev får og bli flytende i ett av de meste elegante språk som finnes, kan du gå inn på nettsidene til Fylkesmannen i Vest-Agder og lese mer om tilbudet der. Der kan du også laste ned søknadsskjema. NB: Det er ingen forutsetning at du har hatt fransk før. Søknadsfristen for skoleåret 2009/2010 er 1. april 2009.

For jenter er det tilsvarende tilbud i Bayeux og Lyon. Se de samme nettsidene som ovenfor, i tillegg Bayeuxbloggen og Lyonbloggen.