torsdag 17. desember 2009

Vinter i Rouen










Det har falt mellom 5 og 10 cm snø siste døgn, siste tretti døgn ikke mer. Temperaturen er 1 plussgrad, mot normalt 5 plussgrader. Det er lenge siden det er kommet så mye snø i Rouen. Alle busser står, biler står på tvers i veibanen, de har stanset mot fortauskanter, gjerdestolper med mer. Togene er forsinket, og på flyplassen i Paris meldes det om en halv til fire timers forsinkelser. På lycée Corneille går livet som før, bortsett fra at alle som kom inn porten ved Joyeuse i dag morges ble bombardert av snøballer. En lek Napoleon visst skal ha mestret til det ytterste da han gikk på skolen.

torsdag 3. desember 2009

Pepperkaker

Forberedelsene til den norske seksjonens årlige julefest er i full gang. Onsdag kveld var secondene og fransklærer Madame Rouget i 20 rue Alsace Lorraine for å lage årets pepperkaker. Kvelden startet med ordentlig norsk spagetti boulougnaise og norsk cola. Deretter ble det laget pepperkaker med form, men enkelte utfoldet seg også fritt med norske flagg, snømenn og Minni Mus i pepperkakeutgave. Norges peneste dialekt ble kåret i løpet av kvelden. Noen av elevene klagde litt på deigen som seksjonslederen hadde laget dagen i forveien, og en av elevene, som også har en særegen dialekt, gjorde regelrett mytteri i løpet av prosessen. Ikke desto mindre ble det to bokser fulle med deilige pepperkaker som nok vil skape stor glede på årets julefest. Bon appetit!




onsdag 2. desember 2009

Utdanningssymposiet

For noen startet symposiet allerede torsdag kveld med middag på La Toque d’Or på Vieux Marché. For andre startet det med at inviterte gjester ankom Rouen fredag kveld. For de aller fleste startet det lørdag klokken 12 etter at undervisningen var slutt og skolebygningen tømt for elever. President i Ganger-Rolv, Nils, ønsket velkommen og deretter åpnet Gunn Erla Tønder med et meget nyttig foredrag om Samordna opptak. Hun var litt overrasket over at elevene kjente så dårlig til nettsidene deres - http://www.samordnaopptak.no/info/utenlandsk-utdanning/ - men det har helt sikkert endret seg etter hennes innlegg. Vi fikk også vite at kvoten for realfagspoeng for elever på S er hevet fra 3,5 til 4. Samtidig fikk vi vite at det ikke gis poeng for å ha tatt videregående i utlandet. Etter henne var det ANSA Frankrike sin tur - http://www.ansa.no/Fag_og_Land/Europa/Hovedsiden_om_utdanning_i_Frankrike/ - og i tillegg til alle opplysningene om deres innsats for å promotere nordmenn med utenlandsk utdanning, fikk vi også vite om alle arrangementene ANSA har i Frankrike. Årsmøter, julebord, juleball, tillitsvalgtmøter, kurs for tillitsvalgte osv. Det ble sannsynligvis rekruttert noen kontaktpersoner i løpet av symposiet. .. Til slutt fortalte eksterminal Sondre Pedersen om søknadsprosedyren for de som vil studere i England, det som vel tilsvarer Samordna opptak der. Mye nyttig informasjon fra en entusiastisk Sondre som tydeligvis trives med å studere i York – som er det engelske navnet på den norrøne byen Jorvik – selv om han må dele badekar med 14 medstudenter. Deretter var det pause. Til pausen hadde Christer og secondene bakt deilige boller som gikk ned på høykant. Etter pausen var det stands fra ulike utdanningssteder i Norge dels bemannet av tidligere elever. Eksterminal Stefan Sandstad fra NTNU, Fredrik Molle fra NHH og Martin Rustan vurderte å representere de som gjerne vil ha et friår før de tar fatt på studiene. Symposiet ble avsluttet, for de over 20 sin del, med middag på la Couronne. Alt i alt et vellykket arrangement. Takk til Nils og Christer, og takk til alle fremmøtte fra Lyon og Bayeux.